Te lody są wyśmienite, kremowe, puszyste, aksamitne… rozkosz !!! Nie wymagają specjalnego sprzętu, wystarczy mikser.
30 min
Składniki:
2 jaja w temp. pokojowej
300 ml schłodzonej śmietanki kremówki (ja dałam 330 ml, ponieważ taką miałam w domu)
4 duże czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka letniej przegotowanej wody
1 laska wanilii / aromat waniliowy
Domowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski: I (największa miska) – żółtka i 2 łyżki cukru, II – białka i 2 łyżki cukru, III – śmietana kremówka.
2.Na początek ubijamy śmietankę na sztywno, kolejno białka z cukrem na sztywną pianę. Na koniec ubijamy żółtka na kremowy puch, pod koniec ich ubijania dodajemy wodę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy po łyżce ubitych białek, zmniejszając obroty miksera do minimum. Śmietankę kremówkę dodajemy stopniowo do masy jajecznej, na koniec dodajemy ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
3.Lody chłodzimy w zamrażarce całą noc.
Porady
Do lodów można dodać ulubione owoce lub np. startą czekoladę.
Komentarze