Domowe lody waniliowe

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Te lody są wyśmienite, kremowe, puszyste, aksamitne… rozkosz !!! Nie wymagają specjalnego sprzętu, wystarczy mikser.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 jaja w temp. pokojowej
    300 ml schłodzonej śmietanki kremówki (ja dałam 330 ml, ponieważ taką miałam w domu)
    4 duże czubate łyżki cukru pudru
    1 łyżka letniej przegotowanej wody
    1 laska wanilii / aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski: I (największa miska) – żółtka i 2 łyżki cukru, II – białka i 2 łyżki cukru, III – śmietana kremówka.
  • 2. Na początek ubijamy śmietankę na sztywno, kolejno białka z cukrem na sztywną pianę. Na koniec ubijamy żółtka na kremowy puch, pod koniec ich ubijania dodajemy wodę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy po łyżce ubitych białek, zmniejszając obroty miksera do minimum. Śmietankę kremówkę dodajemy stopniowo do masy jajecznej, na koniec dodajemy ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
  • 3. Lody chłodzimy w zamrażarce całą noc.

Porady

Do lodów można dodać ulubione owoce lub np. startą czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować