domowe lasagne

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pracochłonne ponieważ zrobione od początku do końca własnoręcznie, ale ten wysiłek naprawdę się opłaca.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • płaty makaronowe:
    ok. 1/2 kg mąki
    ok. 6 jajek
    szczypta soli

    sos beszamelowy
    1 1/2 l mleka
    5-6 łyżek masła
    5-6 łyżek mąki
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól

    sos boloński:
    ok. 1,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
    włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
    gałązka lubczyku
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
    puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
    2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
    ok. 10 czarnych oliwek
    1 świeża papryczka chili
    łyżeczka miodu
    ok. 5 kaparów
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek

    20 dag parmezan
    kilka wiórków masła do położenia na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński

Domowe lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronowe: Na stolnicę wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka. Ugniatamy ciasto. Jak będzie wyrobione, odcinamy po kawałku, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Kroimy na prostokąty. Kładziemy na lnianą ściereczkę by trochę podeschło.
    Gotujemy w osolonej wodzie z olejem.
  • 2. Sos beszamelowy:
    Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Sos boloński:
    Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili i kapary. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Na koniec dodaję pokrojone czarne oliwki, posiekany lubczyk. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 4. Brytfannę smarujemy masłem. Dno wykładamy płatami makaronowymi. Warstwa sosu bolońskiego, ser, płaty makaronowe, beszamel i tak do wykończenia składników. Wierzch posypujemy parmezanem i kawałkami masła. Pieczemy ok. 45-50 min w 180 stopniach C.

Porady

Podczas robienia makaronu i nie tylko, stosuję zasadę dosyp/dolej. Jak ciasto jest za rzadkie to dodaję mąkę, zbyt gęste, wbijam jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować