Domowe jagodzianki

  • wyświetlono: 1039 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki dość pracochłonne i nie wyglądają jak ze sklepu to jednak o wiele lepiej smakują

ewasylwia
  • Średni

Składniki

- mąka: 1 kilogram
- drożdże: 13 dekagramów
- cukier: 1.5 szklanki
- margaryna: 1 sztuka
- mleko: 0.5 litra
- aromat waniliowy kropla: 5 sztuk
- jajka: 7 sztuk
- jagody: 30 dekagramów

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe jagodzianki

  • 1. Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latopiknikkonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: joanna30

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem...

Jagodzianki

Dodane przez: Ania_L

Jagodzianki

Jagodzianki są puszyste i pełne...

jagodzianki1!

Dodane przez: Agiatis

Jagodzianki

Jagodzianki drożdżowe w sezonie...

Jagodzianki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Jagodzianki

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe...

Jagodzianka

Dodane przez: kamilafor

Jagodzianki

Najlepsze polskie jagodzianki pełne...

Bułeczki jagodzianki

Dodane przez: akrobatka22

Jagodzianki

Jagodzianki - czyli smak mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE