Domowe jagodzianki

4.5 (145 ocen)

  • Średni

Jagodzianki dość pracochłonne i nie wyglądają jak ze sklepu to jednak o wiele lepiej smakują

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - drożdże: 13 dekagramów
    - cukier: 1.5 szklanki
    - margaryna: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - aromat waniliowy kropla: 5 sztuk
    - jajka: 7 sztuk
    - jagody: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować