Domowe Hamburgery

3.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Obłędnie pyszne domowe hamburgery które podbiją każde podniebienie!

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bułki:
    (7 sztuk)

    550g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (można również pomieszać z pełnoziarnistą)
    25g drożdży
    1 łyżeczka miodu lub cukru
    100ml letniej wody
    2 łyżeczki soli
    150ml letniego mleka
    1 łyżka roztopionego masła
    1 jajo

    Dodatkowo:

    1 rozmącone jajo
    sezam oraz czarnuszka

    Wkład do bułek:
    7 bułek do hamburgerów
    700g mięsa mielonego
    14 liści sałaty
    7 plasterksera żółtego
    14 plasterków pomidora
    kilka plasterków cebuli
    kilka plasterków ogórka kiszonego
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    Frytki z Batatów:
    3 bataty
    oregano
    sól
    2 łyżki oleju

    Sos do hamburgerów:
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    1,5 łyżeczki oregano
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki hamburgerowe 1. 1.Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód lub cukier, 100g mąki, 100ml letniej wody po czym dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min.

    2. Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło, letnie mleko, jajo i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać więcej mąki lub dodać więcej letniego mleka). Przykryć ściereczką i odstawić na 60min w ciepłe miejsce.

    3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę zagnieść w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie podzielić je na 7 równych części, uformować kulki, delikatnie spłaszczyć dłonią i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min.

    4.Gdy bułeczki już wyrosną posmarować je rozmąconym jajkiem, posypać sezamem oraz czarnuszką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min do zrumienienia. Upieczone bułeczki odrazu po upieczeniu należy wyłożyć na kratkę i dobrze wystudzić.
  • 2. FRYTKI Z BATATÓW:
    1.Obrane, umyte bataty pokroić w słupki, następnie wymieszać je z olejem i posypać oregano.Tak przygotowane bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min. Po upieczeniu doprawić delikatnie solą.

    SOS DO HAMBURGERA:
    1.Jogurt, majonez, ketchup i oregano dokładnie wymieszać w małej miseczce. Na sam koniec doprawić solą i pieprzem.

    HAMBURGERY:
    1.Mięso mielone doprawić solą oraz pieprzem i uformować kotlety wielkości bułki. Następnie ułożyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotleta można położyć plasterek sera wtedy ładnie się roztopi.

    2. W międzyczasie bułki przekroić i podpiec przez około 5min w piekarniku nagrzanym na 180ºC.

    3.Po wyjęciu bułek z piekarnika posmarować je sosem. Następnie na spodzie bułek ułożyć sałatę, plasterki ogórka, pokrojoną w plasterki cebulę, ser żółty, kotleta, pomidora i całość nakryć górną częścią bułki. Podawać z upieczonymi frytkami i sosem. Smacznego ❤
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować