Obłędnie pyszne domowe hamburgery które podbiją każde podniebienie!
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Bułki:
(7 sztuk)
550g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (można również pomieszać z pełnoziarnistą)
25g drożdży
1 łyżeczka miodu lub cukru
100ml letniej wody
2 łyżeczki soli
150ml letniego mleka
1 łyżka roztopionego masła
1 jajo
Dodatkowo:
1 rozmącone jajo
sezam oraz czarnuszka
Wkład do bułek:
7 bułek do hamburgerów
700g mięsa mielonego
14 liści sałaty
7 plasterksera żółtego
14 plasterków pomidora
kilka plasterków cebuli
kilka plasterków ogórka kiszonego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Frytki z Batatów:
3 bataty
oregano
sól
2 łyżki oleju
Sos do hamburgerów:
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1,5 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód lub cukier, 100g mąki, 100ml letniej wody po czym dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min.
2. Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło, letnie mleko, jajo i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać więcej mąki lub dodać więcej letniego mleka). Przykryć ściereczką i odstawić na 60min w ciepłe miejsce.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę zagnieść w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie podzielić je na 7 równych części, uformować kulki, delikatnie spłaszczyć dłonią i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
4.Gdy bułeczki już wyrosną posmarować je rozmąconym jajkiem, posypać sezamem oraz czarnuszką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min do zrumienienia. Upieczone bułeczki odrazu po upieczeniu należy wyłożyć na kratkę i dobrze wystudzić.
2.FRYTKI Z BATATÓW:
1.Obrane, umyte bataty pokroić w słupki, następnie wymieszać je z olejem i posypać oregano.Tak przygotowane bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min. Po upieczeniu doprawić delikatnie solą.
SOS DO HAMBURGERA:
1.Jogurt, majonez, ketchup i oregano dokładnie wymieszać w małej miseczce. Na sam koniec doprawić solą i pieprzem.
HAMBURGERY:
1.Mięso mielone doprawić solą oraz pieprzem i uformować kotlety wielkości bułki. Następnie ułożyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotleta można położyć plasterek sera wtedy ładnie się roztopi.
2. W międzyczasie bułki przekroić i podpiec przez około 5min w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
3.Po wyjęciu bułek z piekarnika posmarować je sosem. Następnie na spodzie bułek ułożyć sałatę, plasterki ogórka, pokrojoną w plasterki cebulę, ser żółty, kotleta, pomidora i całość nakryć górną częścią bułki. Podawać z upieczonymi frytkami i sosem. Smacznego ❤
Komentarze