DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

  • wyświetlono: 14213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pyszne, mięciutkie z dużą ilością sera. Polecam gorąco bo są lepsze niż te ze sklepu

violast11

Składniki

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 torebka suchych drożdży (7g)*
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 kostki masła (rozpuszczona)
1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
mąka do podsypywania stolnicy

Nadzienie serowe:
ok 500 g zmielonego białego sera
½ szklanki cukru pudru (można dać więcej, to zależy od kwaskowatości sera)
1 opakowaniu cukru waniliowego
1 jajko

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

  • 1. CIASTO: Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką.

    Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem.

    Do mąki z cukrem i skórką dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto.

    Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.

    Dolewam rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy.

    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę

    (nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować)

    dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką

    a drugą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i smarujemy serem:
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM3. zwijamy, na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcamy:
  • 4. Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm,

    przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu,

    aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.

    Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM6. Mocno ciepłe smarujemy lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówki z serem

Dodane przez: katrinaM24

drożdżówki z serem

pyszne drożdżowe bułeczki z serem

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Drożdżówki z serem

Miękkie, puszyste i delikatne drożdżówki...

image-0839jy0

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Drożdżówki maślane z serem

Ciasto drożdżowe jest mocno maślane....

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką...

Dietetyczna drożdżówka z serem

Dodane przez: dietetyczne marzenia

Dietetyczna drożdżówka z serem

Przedstawiam dietetyczną drożdżówkę...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Jaga85

Drożdżówki z serem

Często robię je dla rodziny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE