DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

4.48 (190 ocen)

Pyszne, mięciutkie z dużą ilością sera. Polecam gorąco bo są lepsze niż te ze sklepu

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1 torebka suchych drożdży (7g)*
    1 jajko
    2 żółtka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1/4 kostki masła (rozpuszczona)
    1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
    1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
    mąka do podsypywania stolnicy

    Nadzienie serowe:
    ok 500 g zmielonego białego sera
    ½ szklanki cukru pudru (można dać więcej, to zależy od kwaskowatości sera)
    1 opakowaniu cukru waniliowego
    1 jajko

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3-4 łyżki gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką.

    Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem.

    Do mąki z cukrem i skórką dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto.

    Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.

    Dolewam rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy.

    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM 2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę

    (nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować)

    dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką

    a drugą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i smarujemy serem:
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM 3. zwijamy, na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcamy:
  • 4. Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm,

    przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu,

    aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.

    Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
  • DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM 6. Mocno ciepłe smarujemy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować