Domowe drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robi je się niebywale szybko, i są tak smaczne, że szybko znikną ze stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    25 g drożdży
    2 jajka
    200 ml mleka
    szczypta soli
    70 g roztopionego masła
    1 łyżka cukru

    Masa serowa:
    300 g sera lub twarogu białego
    1 żółtko
    2 łyżki miękkiego masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miseczki pokrusz drożdże dodaj cukier, trochę ciepłego mleka i 2- 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki przełożyć do dużej miski dodać szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, jajka, pozostałe mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • 2. Masa serowa:

    Do miski przełożyć ser biały lub twaróg dodać miękkie masło, żółtko, zwykły cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki lub miksera.
  • 3. Gdy ciasto urośnie to rozwałkować na placek o grubości 3 cm. Wykraiwać np. za pomocą szklanki duże koła. W każdym kołu zrobić mały dołeczek za pomocą drugiej mniejszej szklanki. Do każdego dołka włożyć nadzienie serowe. Wyrównać. Bułeczki piec w 200st. przez ok. 15 minut.

Porady

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki można posmarować mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować