Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miseczki pokrusz drożdże dodaj cukier, trochę ciepłego mleka i 2- 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki przełożyć do dużej miski dodać szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, jajka, pozostałe mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2.Masa serowa:
Do miski przełożyć ser biały lub twaróg dodać miękkie masło, żółtko, zwykły cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki lub miksera.
3.Gdy ciasto urośnie to rozwałkować na placek o grubości 3 cm. Wykraiwać np. za pomocą szklanki duże koła. W każdym kołu zrobić mały dołeczek za pomocą drugiej mniejszej szklanki. Do każdego dołka włożyć nadzienie serowe. Wyrównać. Bułeczki piec w 200st. przez ok. 15 minut.
Porady
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki można posmarować mlekiem.
Komentarze