Domowe burgery z pełnoziarnistą bułką i ogórkową salsą

0 (0 ocen)

Burgery stały się ostatnio bardzo popularnym fast foodem. Bardzo łatwo zrobić je w domu. Z pełnoziatnistą bułką i pieczonym kotletem stanowią zdrowy posiłek.

Składniki:

  • 2 duże bułki pełnoziarniste

    Kotlety:
    300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    mała cebula
    bułka tarta
    jajko rozmiar M
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

    Salsa ogórkowa (można zastąpić kupną):
    2 duże ogórki kiszone
    marynowana cebula
    sól, pieprz

    Dodatki:
    1/2 świeżego ogórka
    1/2 pomidora
    1/2 cebuli
    2 liście sałaty
    keczup, musztarda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe burgery z pełnoziarnistą bułką i ogórkową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.
  • 2. Przygotowujemy salsę: ogórki i marynowaną cebulę drobno siekamy, przyprawiamy do smaku i mieszamy.
  • 3. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry.
  • 4. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach keczupem. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę, dzięki temu całość nie rozpadnie się.

Porady

Do burgera możemy dodać swoje ulubione sosy i dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować