Burgery stały się ostatnio bardzo popularnym fast foodem. Bardzo łatwo zrobić je w domu. Z pełnoziatnistą bułką i pieczonym kotletem stanowią zdrowy posiłek.
Składniki:
2 duże bułki pełnoziarniste
Kotlety:
300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
mała cebula
bułka tarta
jajko rozmiar M
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Domowe burgery z pełnoziarnistą bułką i ogórkową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.
2.Przygotowujemy salsę: ogórki i marynowaną cebulę drobno siekamy, przyprawiamy do smaku i mieszamy.
3.Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry.
4.Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach keczupem. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę, dzięki temu całość nie rozpadnie się.
Porady
Do burgera możemy dodać swoje ulubione sosy i dodatki.
Komentarze