Domowe burgery drobiowe

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Warto poświęcić trochę czasu,żeby przygotować domowe burgery drobiowe.Mięsko i bułki przygotowałam samodzielnie.Wyszło bardzo pysznie i o wiele zdrowiej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Bułki:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 dag drożdży
    5 dag masła
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka soli

    Dodatkowo do bułek:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )

    Mięso:
    podwójny filet z kurczaka
    2 jajka
    1 bułka namoczona w mleku lub wodzie (odciśnięta )
    sól ziołowa do smaku
    pieprz do smaku
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia

    Dodatki:
    kilka liści zielonej sałaty
    1 duży pomidor
    1 ogórek zielony
    1 cebula
    6 plastrów dowolnego sera żółtego
    ketchup ,majonez do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Burgery Przystawki

Domowe burgery drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
    Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
    Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem. 2. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
  • Upieczone. 3. Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.
  • 4. Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z bułką.Do masy dodać jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić.
  • Krążki mięsa. 5. Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej.
  • Usmażone. 6. Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia.
  • 7. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki.
  • burgery drobiowe
8. Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez.

Porady

Przepis na 6 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować