Warto poświęcić trochę czasu,żeby przygotować domowe burgery drobiowe.Mięsko i bułki przygotowałam samodzielnie.Wyszło bardzo pysznie i o wiele zdrowiej.
Dodatkowo do bułek:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )
Mięso:
podwójny filet z kurczaka
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie (odciśnięta )
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Dodatki:
kilka liści zielonej sałaty
1 duży pomidor
1 ogórek zielony
1 cebula
6 plastrów dowolnego sera żółtego
ketchup ,majonez do smaku
Domowe burgery drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
3.Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.
4.Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z bułką.Do masy dodać jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić.
5.Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej.
6.Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia.
7.Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki.
8.Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez.
Komentarze