Domowe bułeczki jak z piekarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Drożdże rozkruszamy, zalewany ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę cukru i troche mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży, wlewamy je do reszty składników i wyrabiamy ciasto.
Oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.Ciasto wykładamy na lekko osypanym mąką blacie. Spłaszczamy lekko ciasto na grubość bułek. Wykrawamy bułeczki.
Bułeczki układamy w odstępach na posypanej delikatnie mąka dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut.
3.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Bułeczki możemy „naciąć” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Smacznego!
Komentarze