Domowe bułeczki jak z piekarni

4.35 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowanie takich domowych bułek jest niezwykle proste. Przy minimalnym wysiłku mamy domowe świeże pieczywo.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    30 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    5 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.35 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Domowe bułeczki jak z piekarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Drożdże rozkruszamy, zalewany ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę cukru i troche mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży, wlewamy je do reszty składników i wyrabiamy ciasto.
    Oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Ciasto wykładamy na lekko osypanym mąką blacie. Spłaszczamy lekko ciasto na grubość bułek. Wykrawamy bułeczki.
    Bułeczki układamy w odstępach na posypanej delikatnie mąka dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut.
  • Gotowe bułeczki 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
    Bułeczki możemy „naciąć” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować