Domowe Bajaderki

0 (0 ocen)

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;)

Składniki:

  • Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue)
    Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać.

    125 ml mleka
    3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku
    2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci
    2 łyżki cukru
    80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe)
    2-3 łyżki masła lub margaryny
    posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady
    wiórki kokosowe do obtaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej.
    2. W rondelku umieścić mleko, masło/margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż wszystko stanie się jednolita masa kakaową. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
    3. Suche składniki połączyć z masa kakaową, dżemem (konfitura itp.), alkoholem, zapachem rumowym, orzechami i czekoladą pokrojoną na kawałeczki. Wymieszać dokładnie składniki, następnie formować kule średniej wielkości i obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce.

Porady

Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy to nie jedna jak widać:) Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować