Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;)
Składniki:
Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue)
Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać.
125 ml mleka
3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku
2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci
2 łyżki cukru
80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe)
2-3 łyżki masła lub margaryny
posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady
wiórki kokosowe do obtaczania
Domowe bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej.
2. W rondelku umieścić mleko, masło/margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż wszystko stanie się jednolita masa kakaową. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
3. Suche składniki połączyć z masa kakaową, dżemem (konfitura itp.), alkoholem, zapachem rumowym, orzechami i czekoladą pokrojoną na kawałeczki. Wymieszać dokładnie składniki, następnie formować kule średniej wielkości i obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce.
Porady
Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy to nie jedna jak widać:) Smacznego !
Komentarze