DIETETYCZNE MAKARONOWE MUFFINKI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Makaronowe muffinki to pyszna, lekka przekąska trochę w innej formie niż tradycyjne spaghetti. Idealne do pracy, szkoły lub jako posiłek. Podałam je z sałatką ze szpinaku, figi i papryki.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    150 - 200 g makaronu spaghetti, waga na sucho
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    50 g tartego parmezanu do smaku, niekoniecznie

    SAŁATKA :
    1 opakowanie szpinaku
    2 figi
    1/2 czerwonej papryki,drobno pokrojonej
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz do smaku
    Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną figę, paprykę, olej i przyprawy, mieszamy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Dietetyczne makaronowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-183pkq7 1. PRZYGOTOWANIE :
    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy.
    Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podpiekamy na oleju do zeszklenia.
    W miseczce roztrzepujemy jajka z jogurtem, mąką i częścią parmezanu, doprawiamy do smaku. Dodajemy makaron, podpieczoną paprykę i mieszamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do muffinek smarujemy masłem.
    Przekładamy makaron do foremek, ładnie wyrównując i zapiekamy 20-25 minut.
    Muffinki wyciągamy z piekarnika, studzimy, lekko podważamy widelcem i wykładamy na talerz.
    Podajemy ciepłe z sałatką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować