Dietetyczne muffinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka i zdrowa potrawa, która może posłużyć jako danie główne bądź przystawka na zimno. Zero tłuszczu a tysiąc witamin. Zadziwi wszystkich domowników, a także najbardziej oporne dzieci na szpinak.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    0,5 szk. mąki pełnoziarnistej lub pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szk. mleka
    farsz:
    250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    1 pierś z kurczaka
    ząbek czosnku
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Dietetyczne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    do miski wbij jajka dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz mąkę, miksuj około 1 minuty do uzyskania gładkiej masy.
    farsz:
    na patelnie wrzuć szpinak wraz z kurczakiem pokrojonym w kostkę dodaj zmiażdżony bądź starty czosnek oraz sól. Podlej wszystko niewielką ilością wody i przykryj pokrywką. Co chwilkę mieszaj i w razie konieczności dodaj wody. Na koniec gdy szpinak się rozmrozi, a kurczak będzie ugotowany podnieś pokrywkę i sale mieszając odparuj nadmiar wody z potrawy.

    Do foremek na muffinki nałóż po ok 2 łyżki farszu, a następnie zalej surowym ciastem. Ze względu na brak dodatku tłuszczu najbardziej nadają się foremki papierowe bądź sylikonowe.

    Piec ok 20min w temp 150 stopni.

Porady

W razie potrzeby proporcje składników można różnorodnie zmieniać wg. własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować