dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie po nie sięgam gdy zostanie mi więcej marchewki z wyciskania soku. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    0,5 szklanki cukru
    1/3 szklanki naturalnego jogurtu
    1/4 szklanki oleju
    2 jajka
    2 średniej wielkości starte marchewki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!

Porady

Śmiało można z tego ciasta upiec muffinki, czas pieczenia skracamy wtedy do około 20 min,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować