Deserowe sushi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sushi w formie deseru? czemu nie?

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    3/4 szkl ryżu do sushi
    1 łyżka ksylitolu
    1 galaretka agrestowa w proszku
    czekoladowe"nori": 50 ml śmietanki 30%
    50 ml wody
    2 czubate łyżki kakao naturalne
    1 łyżka ksylitolu
    1 płaska łyżka żelatyny+ 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deserowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i wylewamy ją na głęboki talerz.Odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy na talerzu w 1 cm paski. Odstawiamy.
    Mleko wraz z ksylitolem zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok. 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wystudzenia.
    Żelatynę moczymy w wodzie a w drugim garnku zagotowujemy śmietankę, wodę, kakao i ksylitol. Cały czas mieszamy aż nie będzie grudek.Zestawiamy garnek z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Lekko studzimy a następnie rozlewamy na 1 arkuszu papieru do pieczenia( ja najpierw papier włożyłam do dużej blaszki) i odstawiamy do stężenia.
    Lekko ciepły ryż rozsmarowujemy (ok. 1 cm) na kształt prostokąta na folii spożywczej-zostawiamy ranty folii wolne. W połowie szerokości ryżu nakładamy paski galaretki( przez całą długość). Za pomocą folii składamy warstwę ryżu na pół tak aby galaretka znalazła się na środku.Następnie skręcamy końce folii- jak cukierek, formując wałek. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na brzegu wcześniej przygotowanej czekoladowej polewy, kładziemy wyjęty z folii wałek ryżowy.Ryż ściśle owijamy czekoladą, usuwamy papier na którym była i kroimy na kawałki nasze deserowe sushi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować