Deser jaglany z puddingiem chia i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty, pyszny deser. Idealny na upalne dni, ale nie tylko.
Może być fajnym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • budyń jaglany:
    ok. 250 ml mleka
    50g kaszy jaglanej,
    1 łyżka wiórków kokosowych,
    1 łyżeczka oleju kokosowego,
    opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu ( cukru, miodu),
    pudding chia:
    150 ml mleka,
    4 czubate łyżeczki nasion chia,
    mus:
    ok. 100 g bardzo dojrzałych truskawek,
    oraz do dekoracji:
    kilka truskawek, starta gorzka czekolada, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglany z puddingiem chia i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pudding chia:
    Do mleka (można lekko podgrzać) wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać, najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, odstawić do lodówki aż spęcznieją, najlepiej na całą noc.
    Mus:
    Truskawki zmiksować na gładko. Można dosłodzić jeśli jest potrzeba.
    budyń jaglany:
    Mleko gotujemy, dodajemy wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną oraz wiórki i gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut. Pod sam koniec dodajemy olej kokosowy i jeśli jest potrzeba to słodzimy. Mieszam dokładnie i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.
    Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy przy pomocy blendera, jeśli kasza jest za gęsta to możemy dodać trochę ciepłego mleka.
    Na dnie pucharków dajemy pudding, następnie musi i budyń jaglany. Dekorujemy według uznania. Możemy schłodzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować