Deser jaglany z puddingiem chia i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pudding chia:
Do mleka (można lekko podgrzać) wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać, najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, odstawić do lodówki aż spęcznieją, najlepiej na całą noc.
Mus:
Truskawki zmiksować na gładko. Można dosłodzić jeśli jest potrzeba.
budyń jaglany:
Mleko gotujemy, dodajemy wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną oraz wiórki i gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut. Pod sam koniec dodajemy olej kokosowy i jeśli jest potrzeba to słodzimy. Mieszam dokładnie i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.
Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy przy pomocy blendera, jeśli kasza jest za gęsta to możemy dodać trochę ciepłego mleka.
Na dnie pucharków dajemy pudding, następnie musi i budyń jaglany. Dekorujemy według uznania. Możemy schłodzić. Smacznego!
Komentarze