Bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu tort z kaszy jaglanej.
Idealny zarówno jako deser jak i śniadanie :)
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:(na małą tortownicę 17 cm)
masa jaglana:
150 g kaszy jaglanej,
50 g wiórków kokosowych,
ok. 700 ml mleka (może być roślinne),
ok. 100 g oleju kokosowego,
ksylitol, (stewia lub inny cukier według uznania)
łyżeczka agaru,
pudding chia:
30 g nasion chia,
100 ml mleka
oraz :
płaska łyżeczka karobu (lub łyżeczka kakao),
kilka truskawek,
wiórki kokosowe,
Torcik kokosowo-jaglany z chia i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pudding chia:
Mleko zagotować a następnie dodać nasiona, dokładnie wymieszać i zostawić aż napęcznieją.
masa jaglana:
Kaszę przepłukać wodą. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, dodać kasze i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie gotowa dodać olej kokosowy, ksylitol i agar, dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
Powstałą masę podzielić na dwie części, jedna 1/3 masy i druga 2/3 masy.
Do mniejszej części dodać płaską łyżeczkę karobu i dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Na bokach tortownicy poukładać truskawki przekrojone na połowę.
Do drugiej części masy dodać nasiona i dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć na pierwszą masę, poukładać truskawki, posypać wiórkami i odstawić do stężenia i schłodzenia. Smacznego!
Komentarze