Torcik kokosowo-jaglany z chia i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu tort z kaszy jaglanej.
Idealny zarówno jako deser jak i śniadanie :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:(na małą tortownicę 17 cm)
    masa jaglana:
    150 g kaszy jaglanej,
    50 g wiórków kokosowych,
    ok. 700 ml mleka (może być roślinne),
    ok. 100 g oleju kokosowego,
    ksylitol, (stewia lub inny cukier według uznania)
    łyżeczka agaru,
    pudding chia:
    30 g nasion chia,
    100 ml mleka
    oraz :
    płaska łyżeczka karobu (lub łyżeczka kakao),
    kilka truskawek,
    wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik kokosowo-jaglany z chia i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pudding chia:
    Mleko zagotować a następnie dodać nasiona, dokładnie wymieszać i zostawić aż napęcznieją.
    masa jaglana:
    Kaszę przepłukać wodą. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, dodać kasze i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie gotowa dodać olej kokosowy, ksylitol i agar, dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
    Powstałą masę podzielić na dwie części, jedna 1/3 masy i druga 2/3 masy.
    Do mniejszej części dodać płaską łyżeczkę karobu i dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Na bokach tortownicy poukładać truskawki przekrojone na połowę.
    Do drugiej części masy dodać nasiona i dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć na pierwszą masę, poukładać truskawki, posypać wiórkami i odstawić do stężenia i schłodzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karob Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować