Deser jaglano migdałowy z aromatycznymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Ostatnio często gości u mnie kasza jaglana z różnymi dodatkami. Dzisiaj z aromatycznymi jabłkami a'la szarlotka.
Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser. Jest też sycący dzięki czemu może być fajnym pomysłem np. na drugie śniadanie, ale nie tylko. Wszystkie składniki rewelacyjnie się ze sobą komponują.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok. 350 ml mleka,
    50 g kaszy jaglanej,
    6-7 migdałów,
    2 średnie jabłka,
    łyżeczka masła,
    1 łyżeczka miodu,
    ok. ½ łyżeczki przyprawy do szarlotki ( lub cynamon, imbir, goździk)
    oraz migdały do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglano migdałowy z aromatycznymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiam na około 10 minut. Następnie odcedzamy je i obieramy ze skórki,
    Kaszę kładziemy na sitku i przewiewamy woda.
    Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę jaglaną oraz migdały (możemy pokroić na mniejsze kawałki) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min co jakiś czas mieszając. Jeśli lubimy słodkie desery możemy posłodzić. Gotową kasze mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 20 min, następnie miksujemy na gładki krem (jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę mleka).
    W małym rondlu (patelni) rozgrzewamy masło dodajemy pokrojone jabłka i przyprawę do szarlotki. Możemy dodać łyżeczkę wody. Dusimy co chwil aż jabłka puszczą sok i zmiękną co jakiś czas miesząc ( ok 5 min). Studzimy. Do przestudzonych jabłek dajemy łyżeczkę miodu i mieszamy.
    Kaszę podajemy z jabłkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować