Deser jaglano kokosowy z sosem jeżynowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser. Jest też sycący dzięki czemu może być fajnym pomysłem np. na drugie śniadanie, ale nie tylko. Podany z sosem jeżynowym który zawiera dużo cennych właściwości może być świetny pomysłem aby zachęcić małego niejadka do zjedzenia kaszy. Taki deser jest też idealny dla osób prowadzących zdrowy tryb życia.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 350 ml mleka,
    50 g kaszy jaglanej,
    1-2 łyżki wiórek kokosowych,
    ksylitol, stewia lub inny cukier (opcjonalnie),
    ok. 100 g jeżyn ( mogą być tez maliny lub inne owoce),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglano kokosowy z sosem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kładziemy na sitku i przewiewamy woda.
    Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę jaglaną oraz wiórki i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min co jakiś czas mieszając. Jeśli lubimy słodkie desery możemy posłodzić. Gotową kasze mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 20 min.
    Kaszę miksujemy na gładki krem (jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę mleka).
    Jeżyny miksujemy i jeśli chcemy mieć gładki sos to przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
    Kaszę podajemy z sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini deser kokosowy z mango

To może cię zainteresować