Deser (budyń) jaglano-truskawkowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moje córeczki bardzo lubią desery z kaszy jaglanej i często je przygotowuję z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam z truskawkami. Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser. Może być fajnym pomysłem np. na drugie śniadanie, ale nie tylko. Taki deser jest idealny dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Kasza jaglana jest lekkostrawna.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2-4 porcje:
    ok. 250-300 ml mleka (zwierzęcego lub roślinnego),
    50 g kaszy jaglanej,
    2 łyżki wiórek kokosowych,
    łyżka oleju kokosowego,
    300 g słodkich truskawek,
    łyżeczka soku z cytryny,
    syrop kolony, miód lub inny cukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser (budyń) jaglano-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą.
    Mleka zagotowujemy, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min. Następnie dodajemy łyżkę płynnego oleju kokosowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 20 min.
    Kaszę miksujemy razem z truskawkami na gładki krem, jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę mleka. Dodajemy sok z cytryny. Jeśli lubimy słodkie desery możemy posłodzić. Ja dodałam łyżeczkę syropu klonowego. Może być też np. miód, ksylitol czy cukier.
    Kasze przekładamy do salaterek i dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować