Deser czekoladowy z borówkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Czekoladę (połamaną na kosteczki) roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać olej kokosowy i wymieszać. Do lekko przestudzoną masy czekoladową dodać zboże, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Powstałą masą wysypać do foremki (u mnie 32x13cm) wyłożonej folią spożywczą, uklepać do wysokości ok.1 cm. i wstawić do lodówki na 15-20 min.
Masa
Roztopić czekoladę (połamaną na kosteczki) w kąpieli wodnej.
Do miski włożyć mascarpone, jogurt i cukier puder. Ubijać przez ok. 2 min do połączenia się składników. Dodać powoli rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę ,cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa.
Powstałą masę wyłożyć na spód, na wierzch ułożyć borówki i wstawić ponownie na kilka godzin do lodówki.
Komentarze