Deser czekoladowy z borówkami na zimno

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten czekoladowy deser na chrupiącym spodzie smakuje rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    -70 g pszenicy ekspandowanej
    -50 g dobrej gorzkiej/deserowej czekolady
    -1 łyżka oleju kokosowego
    Masa:
    -200 g gęstego jogurtu greckiego
    -250 g serka mascarpone
    -100 g gorzkiej/deserowej czekolady
    -2 łyżki cukru pudru/miodu/syropu z agawy

    Dodatkowo:
    200 g borówek amerykańskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Deser czekoladowy z borówkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    Czekoladę (połamaną na kosteczki) roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać olej kokosowy i wymieszać. Do lekko przestudzoną masy czekoladową dodać zboże, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Powstałą masą wysypać do foremki (u mnie 32x13cm) wyłożonej folią spożywczą, uklepać do wysokości ok.1 cm. i wstawić do lodówki na 15-20 min.
    Masa
    Roztopić czekoladę (połamaną na kosteczki) w kąpieli wodnej.
    Do miski włożyć mascarpone, jogurt i cukier puder. Ubijać przez ok. 2 min do połączenia się składników. Dodać powoli rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę ,cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa.
    Powstałą masę wyłożyć na spód, na wierzch ułożyć borówki i wstawić ponownie na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Czekolada Jogurt grecki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować