Deser brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy wg wskazówek na opakowania, zmniejszając ilość wody z 500 do 400 ml. Przelewamy do czterech szklanek, które ustawiamy w naczyniu w taki sposób, żeby były przechylone w jedną stronę. Odstawiamy do lodówki.
2.2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do serka brzoskwiniowego i całość miksujemy na gładką jednolitą masę. Wyjmujemy z lodówki szklanki z zastygniętymi galaretkami, przechylamy je w drugą stronę i ostrożnie przenosimy masę z serka homogenizowanego. Odstawiamy do lodówki.
3.Pozostałe 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 2/3 szklanki podgrzanego syropu z puszki z brzoskwiniami. Odsączone brzoskwinie rozdrabniamy blenderem i łączymy z syropem z żelatyną. Po dokładnym wymieszaniu przenosimy ostrożnie do szklanek z zastygniętą masą z serków. Tym razem szklanki odstawiamy do lodówki pionowo i pozostawiamy tam do całkowitego ostygnięcia.
4.Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Za pomocą szprycy ozdabiamy gotowy deser bitą śmietaną.
Brzoskwiniowy deser podajemy schłodzony.
Komentarze