Delikatny tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z octem.
Mąkę i proszek mieszamy, dodajemy do jajek i pieczemy w 180 C ok. 35 min.
2.KREM :
Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki ciepłej wody.
Serek włożyć do miski i wymieszać go z cukrem pudrem oraz aromatem. Parę truskawek (4-5) zmielić na mus i dodać do serka, wymieszać łyżką.
Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do serka mascarpone, wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z serkiem, dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
Połowę masy truskawkowej wyłożyć na biszkopt w tortownicy posmarowany dżemem. Przykryć ją drugim krążkiem, nasączyć go połową płynu i posmarować dżemem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać i przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć go pozostałem płynem (ostatni krążek może nam wystawać poza tortownicę, proszę się tym nie przejmować). Ciasto wstawić do lodówki, na parę godzin, aż masa stężeje.
Tort wyjąć z lodówki i nożem oddzielić brzeg tortownicy od ciasta, delikatnie zdjąć obręcz. Przygotowanym kremem posmarować wierzch tortu i brzeg.
Tort możemy ozdobić truskawkami i brzoskwiniami. Potem tort przechowujemy w lodówce.
Komentarze