Piekę roladę na każde święta, jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Z przygotowanego ciasta wychodzą dwie rolady. Smacznego !
30 min
Składniki:
Składniki na dwie rolady.
Ciasto:
50 g mąki pszennej,
kostka margaryny,
2 żółtka,
jedno całe jajko,
szklanka kwaśniej śmietany 18 %,
około 2 dag drożdży,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru pudru,
szczypta soli.
Nadzienie:
25 dag zmielonych orzechów włoskich,
20 dag cukru,
5 białek,
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych herbatników,
łyżka kakao,
kilka kropli olejku rumowego,
szczypta proszku do pieczenia.
Rolada z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO :
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przenieść na stolnicę.
2.Następnie dodać margarynę i wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta.
3.Drożdże rozmieszać z cukrem i szczyptą soli, a następnie wymieszać ze śmietaną.
4.Do posiekanego ciasta dodać żółtka, całe jajko oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami i wszystko razem wyrobić na jednolite, gładkie ciasto.
5.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa prostokąty o grubości około pół centymetra.
2.NADZIENIE:
1.Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier.
Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.
2.Orzechy wsypać do miski, dodać kakao,bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.Tak przygotowane suche składniki dodać do ubitej piany i wymieszać,dodając olejek rumowy.
4. Masę orzechową podzielić na dwie części.
5.Na każdy prostokąt ciasta nałożyć jedną część masy i zwinąć w rulon ( należy zwijać dość luźno ,gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia)
6.Tak przygotowane rolady owinąć papierem do pieczenia (również zostawić trochę miejsca), włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec 45 min.
7.Wystudzone zawijańce dowolnie udekorować.
Porady
Roladę po ostudzeniu można udekorować np. polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze