Rolada z orzechowym nadzieniem

  • wyświetlono: 1075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Piekę roladę na każde święta, jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Z przygotowanego ciasta wychodzą dwie rolady. Smacznego !

  • 30min

Składniki

Składniki na dwie rolady.
Ciasto:
50 g mąki pszennej,
kostka margaryny,
2 żółtka,
jedno całe jajko,
szklanka kwaśniej śmietany 18 %,
około 2 dag drożdży,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru pudru,
szczypta soli.


Nadzienie:
25 dag zmielonych orzechów włoskich,
20 dag cukru,
5 białek,
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych herbatników,
łyżka kakao,
kilka kropli olejku rumowego,
szczypta proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z orzechowym nadzieniem

  • 1. CIASTO :

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przenieść na stolnicę.

    2.Następnie dodać margarynę i wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta.

    3.Drożdże rozmieszać z cukrem i szczyptą soli, a następnie wymieszać ze śmietaną.

    4.Do posiekanego ciasta dodać żółtka, całe jajko oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami i wszystko razem wyrobić na jednolite, gładkie ciasto.

    5.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa prostokąty o grubości około pół centymetra.
  • Udekorowane rolady2. NADZIENIE:

    1.Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier.
    Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.

    2.Orzechy wsypać do miski, dodać kakao,bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.

    3.Tak przygotowane suche składniki dodać do ubitej piany i wymieszać,dodając olejek rumowy.

    4. Masę orzechową podzielić na dwie części.

    5.Na każdy prostokąt ciasta nałożyć jedną część masy i zwinąć w rulon ( należy zwijać dość luźno ,gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia)

    6.Tak przygotowane rolady owinąć papierem do pieczenia (również zostawić trochę miejsca), włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec 45 min.

    7.Wystudzone zawijańce dowolnie udekorować.

Porady

Roladę po ostudzeniu można udekorować np. polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki

Dodane przez: czarrna

Pączki z nadzieniem orzechowym

Bardzo smaczny eksperyment

image-21q74ci

Dodane przez: Kasja1986

rolada z korzennym nadzieniem jabłkowym

Delikatne ciasto biszkoptowe, a...

Biszkoptowa rolada z fioletowym nadzieniem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkoptowa rolada z fioletowym nadzieniem

Rolada jest łatwa w przyrządzeniu...

Rolada łaciata z masa orzechową

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada łaciata z masa orzechową

Skorzystałam z przepisu mojej mamy....

Pyszne rogaliki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Takim pysznym rogalom nie można...

Rolada drożdżowa z nadzieniem czekoladowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Rolada drożdżowa z nadzieniem czekoladowo-serowym

Ciasto jest proste w wykonaniu,...