Rolada z orzechowym nadzieniem

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Piekę roladę na każde święta, jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Z przygotowanego ciasta wychodzą dwie rolady. Smacznego !

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie rolady.
    Ciasto:
    50 g mąki pszennej,
    kostka margaryny,
    2 żółtka,
    jedno całe jajko,
    szklanka kwaśniej śmietany 18 %,
    około 2 dag drożdży,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka cukru pudru,
    szczypta soli.


    Nadzienie:
    25 dag zmielonych orzechów włoskich,
    20 dag cukru,
    5 białek,
    3 łyżki bułki tartej lub zmielonych herbatników,
    łyżka kakao,
    kilka kropli olejku rumowego,
    szczypta proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przenieść na stolnicę.

    2.Następnie dodać margarynę i wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta.

    3.Drożdże rozmieszać z cukrem i szczyptą soli, a następnie wymieszać ze śmietaną.

    4.Do posiekanego ciasta dodać żółtka, całe jajko oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami i wszystko razem wyrobić na jednolite, gładkie ciasto.

    5.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa prostokąty o grubości około pół centymetra.
  • Udekorowane rolady 2. NADZIENIE:

    1.Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier.
    Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.

    2.Orzechy wsypać do miski, dodać kakao,bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.

    3.Tak przygotowane suche składniki dodać do ubitej piany i wymieszać,dodając olejek rumowy.

    4. Masę orzechową podzielić na dwie części.

    5.Na każdy prostokąt ciasta nałożyć jedną część masy i zwinąć w rulon ( należy zwijać dość luźno ,gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia)

    6.Tak przygotowane rolady owinąć papierem do pieczenia (również zostawić trochę miejsca), włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec 45 min.

    7.Wystudzone zawijańce dowolnie udekorować.

Porady

Roladę po ostudzeniu można udekorować np. polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować