delikatne LECZO

4.49 (147 ocen)

  • 45 min

Prawdziwe leczo jest bardzo ostre. Moje jest delikatne, dobre dla delikatnych kobiet, a także dla dzieci. Mężczyźni mogą doprawić je ostrą papryką.

  • 45 min

Składniki:

  • 2-3 cebule
    4 duże papryki - każda w innym kolorze, cukinia (lub kabaczek)
    Kilka pomidorów
    Objętościowo ma być tyle samo papryki, cukinii (lub kabaczka) oraz pomidorów.
    60-70 dag polędwiczek wieprzowych
    Przyprawy do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przez cały rok bardzo lubię przygotowywać delikatne TĘCZOWE LECZO. Tak je nazwałam, bo radosna nazwa do niego pasowała :) Na patelni smażę dwie-trzy drobno pokrojone cebule. Osobno duszę 60-70 dag polędwiczek wieprzowych, również drobno pokrojonych (zamiast polędwiczek można pokroić dużą pierś z kurczaka). Potem łączę mięso z cebulą i dorzucam do nich 4 różnokolorowe pokrojone papryki, cukinię (lub kabaczka) oraz pomidory w równej ilości. Duszę na patelni pod przykryciem. Doprawiam do smaku. Uwielbiamy jeść tę potrawę z ryżem. Smakuje jak lato i ma barwę przebogatą (bo kroję paprykę czerwoną, żółtą, pomarańczową i zieloną).
    Można jeść same warzywa z mięsem bez ryżu, jeśli ktoś nie lubi ryżu. Ja tak lubię!

Porady

Wybierajmy duże, mięsiste papryki. Zamiast polędwiczki wieprzowej może być pierś z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować