DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE

4.99 (167 ocen)

  • 45 min

Sekretem moich kopytek jest masło, nie rozpadają się i są delikatne.

  • 45 min

Składniki:

  • ziemniaki (obrane) 400 g
    mąka ok 140 g (ok 1 szklanki może troszkę więcej)
    jajko 1 szt.
    masło 1 pełna łyżka
    sól, pieprz
    cebula 2 duże (opcjonalnie)
    olej
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Delikatne kopytka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i gotuje z osolonej wodzie. Ugotowane odlewam, dodaję masło i ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków. Do dużej miski przepuszczam ziemniaki przez praskę, dodaję mąkę, jajko i wyrabiam całość (ja przy pomocy maszyny, jest szybko i czysto).
    Wyrobioną masę przekładam na stolnice obficie posypaną mąką i formuje dwa wałki po czym kroje pod skosem na 3 cm kawałki.
    Gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia jakieś 3-5 min.

Porady

Podałam z cebula, którą wcześniej pokroiłam drobno i smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować