Delikatna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze się udaje i wybornie smakuje:-)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szlk. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szlk. mleka
    budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    pół szlk. cukru
    kostka masła

    Masa jabłkowa:
    4 jabłka
    3 galaretki agrestowe
    1 litr wody

    Dodatki:
    ½ opakowania wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy ok.25 minut w temp.160°C.
  • 2. Masa budyniowa: budyń mieszamy z mąką i szklanką mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i chwilę gotujemy. Zimny budyń ucieramy z masłem.
  • 3. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy.
  • 4. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy wiórka i chwilę smażymy aż wiórka się zrumienią.
  • 5. Biszkopta przekrawamy na pół, rozsmarowujemy pół masy budyniowej, wylewamy masę jabłkową, gdy stężeje masę budyniową i przykładamy biszkopt. Rozsmarowujemy resztę masy budyniowej i posypujemy wiórkami.

Porady

Rada: biszkopta możemy nasączyć: pół szkl. wody z 2 łyżkami cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować