Delikatna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy ok.25 minut w temp.160°C.
2.Masa budyniowa: budyń mieszamy z mąką i szklanką mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i chwilę gotujemy. Zimny budyń ucieramy z masłem.
3.Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy.
4.Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy wiórka i chwilę smażymy aż wiórka się zrumienią.
5.Biszkopta przekrawamy na pół, rozsmarowujemy pół masy budyniowej, wylewamy masę jabłkową, gdy stężeje masę budyniową i przykładamy biszkopt. Rozsmarowujemy resztę masy budyniowej i posypujemy wiórkami.
Porady
Rada: biszkopta możemy nasączyć: pół szkl. wody z 2 łyżkami cukru.
Komentarze