Góra lodowa

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Góra lodowa jest ulubionym ciastem Mojego męża :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    15 łyżek mąki pszennej
    15 łyżek cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa I:
    budyń waniliowy
    0,5 litra mleka
    4 łyżki cukru kryształu

    Margaryna (Kasia, Bielska)

    Masa II
    Margaryna
    pół szklanki wody
    szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 szklanki mleka w proszku

    paczka okrągłych biszkoptów

    Poncz:
    szklanka mocnej herbaty
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt ok.30 minut w temperaturze 150 stopni.
  • 2. Przygotowujemy masę I. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną.
  • 3. Przygotowujemy masę II. Wodę gotujemy z cukrem i margaryną, Studzimy. Do zimnej dodajemy mleko w proszku i ucieramy. Dzielimy na 2 części, do drugiej dodajemy kakao.
  • 4. Biszkopt przekrwawamy na pół. Nasączamy pączem. Smarujemy 2/3 masy I. Przykładamy pozostałym biszkotem. Nasączamy. Smarujemy 1/3
    masy I. Wykładamy biszkopty przekrojone na pół pionowo do ciasta. Wylewamy masę II i dekorujemy według uznania.

Porady

Można użyć gotowej masy karpatkowej jako masy I. Do masy I można dodać olejek waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować