Ciasto Delicja brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione ciasto mojego syna z dodatkiem świeżych brzoskwiń,pysznie owocowe można je zrobić również z morelami lub nektarynkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto
    2 szklanki
    mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    200 g masła
    3 łyżki kakao
    6 jaj
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowo-brzoskwiniowa
    1 kg brzoskwiń
    słoik dżemu brzoskwiniowego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1/3 szklanki wody
    1 galaretka brzoskwiniowa
    800 serka śmietankowego
    dodatkowo:
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto delicja brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem,nadal miksując dodawać po jednym jajku,cukier waniliowy i porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Formę 25/30 papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • 2. Brzoskwinie umyć,usunąć pestki połowę pokroić na ćwiartki,pozostałe w kostkę.
    W garnku zagotować wodę z cukrem i dżemem włożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie,ponownie doprowadzić do wrzenia,wyłowić cząstki owoców łyżką cedzakową.
    Do garnka z dżemem włożyć brzoskwinie pokrojone kostkę i mieszając dusić przez 5 minut na koniec wsypać galaretkę,wymieszać,podstawić do wystygnięcia,następnie dodać serek i zmiksować.
  • 3. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wody,odstawić do wystygnięcia.
    Wystudzone ciasto posmarować masą serowo-brzoskwiniową,fantazyjnie ułożyć ćwiartki owoców,zalać tężejącą galaretką,odstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować