Ciasto Brzoskwiniowa delicja

  • wyświetlono: 2595 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha.

Ewelina Marcin
  • 120min

Składniki

Biszkopt :
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej

Warstwa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
800ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny

Masa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka

Poncz:
100ml syropu z brzoskwiń
20ml wody

Polewa:
150g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła
posypka karmelowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Brzoskwiniowa delicja

  • image-0fn4vbv1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
  • image-1ek4nov2. Warstwa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki
    i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
    Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
  • image-0f6fsyn3. Masa czekoladowa:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Poncz:
    Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą.
  • 5. Polewa:
    Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
    w kąpieli wodnej.
  • image-02a1hfx6. Składanie ciasta:
    Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptczekoladapieczenieszybkiedla gościimprezyborzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Dynastia

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto brzoskwiniowe

Trzy amoniakowe placki w różnych...

Orzechowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto orzechowa delicja

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone...

ciasto z delicjami

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto z delicjami

Proste i bardzo smaczne ciasto...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...

Ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto brzoskwiniowe

Lekkie i soczyste ciasto. Uważam...

ciasto delicja

Dodane przez: juchab

Ciasto Delicja z mandarynkami

Ciasto o wielu warstwach, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE