Dakłas z bakaliami- szybki i pyszny

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dakłasa robi się bardzo szybko nie wymaga stania godzinami przy kuchni, bardzo szybko się go robi a jeszcze szybciej znika ze stołu :)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek
    300 g cukru
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka białego winnego octu
    18 daktyli
    szczypta soli
    250 g mascarpone
    300 ml kremówki lub śmietany do tortów
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masy krówkowej
    pół szklanki orzechów włoskich - można trochę więcej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dakłas z bakaliami- szybki i pyszny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dakłas z bakaliami- szybki i pyszny 1. Beza:
    Białka ubić z cukrem i octem, potem wsypywać po 1 łyżce cukru. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na 2 blachy ( obrysowana tortownica o średnicy 23 cm na papierze do pieczenia wysypanym mąka kukurydzianą).
    Piec w temp. 180 stopni przez 5 min, po tym czasie zmniejszyc do 140 stopni i piec 90 min. po tym czasie (najlepiej na noc ) zostawić w piecu na min 3 godziny.
    Masa:
    Do jednej miski włożyć serek i masę kajmakową - wymieszać na gładka masę żeby nie było grudek. W drugiej ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder. Obie masy połączyć dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypać daktyle i uprażone na suchej patelni orzechy.
    Wierzch udekorować kakao i cukrem pudrem
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować