Dakłasa robi się bardzo szybko nie wymaga stania godzinami przy kuchni, bardzo szybko się go robi a jeszcze szybciej znika ze stołu :)
2 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka białego winnego octu
18 daktyli
szczypta soli
250 g mascarpone
300 ml kremówki lub śmietany do tortów
1 łyżka cukru pudru
150 g masy krówkowej
pół szklanki orzechów włoskich - można trochę więcej
Dakłas z bakaliami- szybki i pyszny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Białka ubić z cukrem i octem, potem wsypywać po 1 łyżce cukru. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na 2 blachy ( obrysowana tortownica o średnicy 23 cm na papierze do pieczenia wysypanym mąka kukurydzianą).
Piec w temp. 180 stopni przez 5 min, po tym czasie zmniejszyc do 140 stopni i piec 90 min. po tym czasie (najlepiej na noc ) zostawić w piecu na min 3 godziny.
Masa:
Do jednej miski włożyć serek i masę kajmakową - wymieszać na gładka masę żeby nie było grudek. W drugiej ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder. Obie masy połączyć dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypać daktyle i uprażone na suchej patelni orzechy.
Wierzch udekorować kakao i cukrem pudrem
Smacznego
Komentarze