tort bezowy dakłas

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tort bezowy dakłas jest moją słabością uwielbiam go choć jest bardzo słodki ,pyszny krem z orzechami i daktylami i chrupiąca beza ,zawsze jest pieczony dla moich najbliższych i zawsze jest oceniany niebiańsko ,proponuję spróbować bo jest dziecinnie prosty.polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ,ser mascarpone 2 op.,śmietanka słodka 30% -200ml. , daktyle suszone 1 op., orzechy włoskie 1 op. ,masa kajmakowa 2 łyżki. , łyżka kakao naturalne do posypania.,2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort bezowy dakłas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni (góra /dół) białka oddzielić od żółtek,do suchego naczynia wlać 8 białek i ubijać mikserem na wolnych obrotach,stopniowo dodawać cukier cały czas miksując,na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
    na blaszkach z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i odrysować od talerza 4 okręgi ( po 2 na każdej blaszce). Ubite białka nakładać chochlą na środek okręgów i rozprowadzić równo .Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut ,po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy w otwartym piekarniku całą noc .Następnego dnia przygotowujemy krem,do suchego pojemnika wlewamy śmietankę i ubijamy ją ,dokładamy do śmietany 2 op serka mascarpone ciągle miksując dodać 2 łyżki masy kajmakowej ,miksować aż do połączenia składników.Do gotowego kremu wkroić orzechy włoskie i daktyle suszone ,wymieszać delikatnie łopatką.Przygotować talerz ,położyć jeden okrąg bezy,nałożyć warstwę kremu,(dość grubo)położyć drugi okręg bezy i delikatnie docisnąć ,znów przełożyć kremem i docisnąć ,kolejna beza i wyłożyć resztę kremu,ostatnia beza jest sucha bez kremu ,osypana delikatnie naturalnym kakao.można udekorować orzechami i daktylami lun listkiem mięty ,smacznego.

Porady

podczas pieczenia blatów można zamienić blaszki ,ponieważ te pod spodem inaczej się pieką jak te do góry .do kremu można dodać mniej lub więcej masy kajmakowej w zależności od tego jak bardzo ma być słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować