Czosnkowo-pietruszkowe udka

0 (0 ocen)

Czosnek i natka pietruszki tworzą harmonijną kompozycję smakową. Dodatek śmietanki, miodu, gałki muszkatołowej oraz imbiru nadają potrawie niepowtarzalny aromat. Na uwagę zasługuje również dość nietypowe zagęszczenie sosu grysikiem. Taka propozycja to istna rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 700g)

    Do natarcia i panierowania mięsa:
    sól
    imbir mielony
    kasza manna

    Sos:
    6 ząbków czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 szklanka śmietanki 12%
    ok. 2/3 szklanki wody
    1 - 2 łyżeczki miodu
    do smaku - sól, gałka muszkatołowa mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos czosnkowy

Czosnkowo-pietruszkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowo-pietruszkowe udka 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Natrzeć solą i imbirem - włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Czosnkowo-pietruszkowe udka 2. W garnku z szerokim dnem rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Dusić 5 min, mieszając.
  • Czosnkowo-pietruszkowe udka 3. Następnie wlać wodę i śmietankę - zagotować. Mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w grysiku i włożyć do sosu. Gotować ok. 15 min. Często mieszać, by kasza manna nie przywierała do dna garnka.
  • Czosnkowo-pietruszkowe udka 4. Następnie mięso przewrócić na drugą stronę, wsypać sporą szczyptę gałki muszkatołowe i zamieszać sos. Dusić następne 15 min, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Co jakiś czas sos zamieszać.
  • Czosnkowo-pietruszkowe udka 5. Gotowe danie doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować