Bułeczki czosnkowo- pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Smaczne bułeczki na śniadanie do pracy.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka tortowa 450 gram
    Cukier 20 gram
    Sól ½ łyżeczki
    Drożdże suszone 1 łyżeczka
    Mleko ciepłe 260
    Masło rozpuszczone 30 gram
    Składniki na nadzienie:
    Masło 5 dag
    Czosnek 5 ząbków
    Posiekana natka pietruszki 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowo- pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie nadzienia:
    Masło, posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze wymieszać.
    Wykonanie bułeczek:
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić ręką aby nie kleiły się do dłoni i odstawić na godzinę do wyrośnięcia lub trochę dłużej. Ciasto podzielić na 8 lub 12 części, uformować bułeczki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem ponacinać w kilku miejscach i wyłożyć przygotowane nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut lub do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drożdże Mąka tortowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować