Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Masło czosnkowo-pietruszkowe
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kwadrat o wymiarach 30x30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła czosnkowo-pietruszkowego. Ciasto pokroić na 5 pasów o szerokości 6 cm. Paski poukładać jeden na drugim (w piramidkę). Piramidę pokroić na 6 równych kawałków. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
4.Formę do muffinków posmarować masłem, w każdy dołek włożyć jeden kawałek ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
5.Bułki piec około 35 minut w 170 st. C
Porady
Bułki można posmarować samym masłem bez dodatku czosnku i pietruszki.
Komentarze