Bułki czosnkowo pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Bułki czosnkowe pietruszkowe podbiły moje podniebienie. Uwielbiam czosnek, pietruszkę też mogę jeść na śniadanie , obiad i kolację

  • 5 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    40 dkg mąki chlebowej pszennej typ 650
    8 gram drożdży świeżych
    1/2 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli morskiej w młynku
    250 ml mleka
    3 dkg roztopionego masła
    2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego
    1 jajko do posmarowania


    nadzienie:
    8 dkg miękkiego masła
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka czosnku suszonego
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ja dałam mrożoną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki czosnkowo pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrośnięte podzielone 1. Zaczyn:
    Do miski dodaję 2 łyżki mąki, wkruszam drożdże i dodaję 3 łyżki mleka letniego oraz cukier. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zaczynu.
    Do wyrośniętego zaczynu, dodaję resztę mąki przesianej, sól, przyprawę włoską do chleba, resztę mleka, roztopione masło. Całość wyrabiam ręką albo mikserem na jednolię ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielę na 12 równych części i formuję podłużne bułki.
  • Bułki nadziane 2. Układam na blaszce żeby podrosły. W miseczce rozcieram masło, dodaję pietruszkę czosnek suchy, czosnek świeży rozgnieciony i całość mieszam. Przekładam do worka grubego, w którym zrobiłam dziurkę. Wyrośnięte bułki smaruję roztrzepanym jajkiem, robię nacięcie nożem, i w to nacięcie wyciskam nadzienie.
  • Bułki upieczone 3. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować