Czosnkowo-pietruszkowe paluchy

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Doskonałe z ketchupem i jako przękąska albo jako kolacja.

lucyna19
  • 90min

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki,
1 szklanka mleka,
2 dkg drożdży,
szczypta soli,
5 łyżek oleju,
szczypta cukru

Nadzienie:
3 łyżki masła,
kilka listków bazylii świeżej,
2łyzki natki pietruszki,
ząbek czosnku.

Dodatkowo:
mleko do smarowania,
ziarna sezamu i czarnuszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Czosnkowo-pietruszkowe paluchy

  • przed pieczeniem1. Z ciasta robimy zaczyn. Drożdże, łyżkę mleka, mąki i szczyptę cukru mieszamy.Odstawiamy na 5 minut.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
    Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty (ok.12 wyjdzie).
    Każdy prostokąt zwijamy jak roladę, boki zlepiamy.Ostrym nożem nacinamy głęboko środek.Do środka wkładamy nadzienie.Smarujemy palucha mlekiem, posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy ok 20 minut do zrumienienia.
  • 2. Nadzienie:
    Masło roztapiamy, dodajemy do niego posiekaną bazylię i natkę, dodajemy przeciśnięty czosnek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaprzystawkana imprezędo piwa

Komentarze

Podobne przepisy

Pizzowe paluchy, które z pewnością polubią wszyscy  fani pizzy.

Dodane przez: aga12501

Pizzowe paluchy

Bułeczki, które z pewnością polubią...

Paluchy serowe

Dodane przez: rosik93

Paluchy serowe

Dziś zrobiłem paluchy serowe. Uwielbiam...

paluchy serowe

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Paluchy serowe

Paluchy serowe! Smaczne, szybkie,...

Pyszne i gotowe paluchy serowe.

Dodane przez: kaka36231504

Paluchy serowe

Paluchy najlepiej nadają się do...

paluchy z gotowanych ziemniaków

Dodane przez: wiola

Ziemniaczane paluchy

Smaczna i szybka przekąska .

Andrzejkowe paluchy

Dodane przez: pao77

Andrzejkowe paluchy

Pyszne, chrupiące, długo zachowują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE