Czosnkowo-pietruszkowe paluchy

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe z ketchupem i jako przękąska albo jako kolacja.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki,
    1 szklanka mleka,
    2 dkg drożdży,
    szczypta soli,
    5 łyżek oleju,
    szczypta cukru

    Nadzienie:
    3 łyżki masła,
    kilka listków bazylii świeżej,
    2łyzki natki pietruszki,
    ząbek czosnku.

    Dodatkowo:
    mleko do smarowania,
    ziarna sezamu i czarnuszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Czosnkowo-pietruszkowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Z ciasta robimy zaczyn. Drożdże, łyżkę mleka, mąki i szczyptę cukru mieszamy.Odstawiamy na 5 minut.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
    Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty (ok.12 wyjdzie).
    Każdy prostokąt zwijamy jak roladę, boki zlepiamy.Ostrym nożem nacinamy głęboko środek.Do środka wkładamy nadzienie.Smarujemy palucha mlekiem, posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy ok 20 minut do zrumienienia.
  • 2. Nadzienie:
    Masło roztapiamy, dodajemy do niego posiekaną bazylię i natkę, dodajemy przeciśnięty czosnek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować