Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka

3.25 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczne podudzia z kurczaka z dodatkiem czosnku i papryki. Soczyste, lekko pikantne z chrupiącą skórką, podane z pysznym sosem. Będą świetnie smakowały z frytkami!

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pałki z kurczaka - 6szt
    Olej - 1 łyżka
    Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
    Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
    Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
    Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
    Płatki chilli - 1/4 łyżeczki
    Tabasco mild - 1 łyżka stołowa (jeśli używacie ostrego, wystarczy 1 łyżeczka)

    Sos:
    Majonez - 5 łyżek
    Ketchup - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżka
    Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
    Sok z limonki - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki.

    Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Smarujemy pałki kurczaka. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem - tak zamarynowane mięso będzie bardziej kruche. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

    Pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg lub grill.

    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować