Czosnkowe ogórki z koperkiem

4.51 (172 ocen)

  • 15 min

Sałatka z półplasterków ogórków pozbawionych nasion. Pachnie koperkiem i czosnkiem, jest kwaskowa i bardzo mało kaloryczna.

  • 15 min

Składniki:

  • • 6 większych ogórków
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
    • 1 czubata łyżka koperku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • po 1/2 łyżeczki soli i cukru
    • pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Mizeria

Czosnkowe ogórki z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona łyżeczką.
    • Połówki ogórków pokroić w paseczki, posolić i odstawić na 5 minut, po czym odlać powstałą wodę.
    • Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem.
    • Ogórki wymieszać z sosem jogurtowym, doprawić pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.

Porady

Większe ogórki mają niesmaczne, łykowate nasiona, które notabene i tak nie są trawione w naszym organiźmie, tylko go zaśmiecają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować