Bułki czosnkowe z koperkiem i cebulą

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g drożdży,
    2 i pół szklanki maki pszennej,
    150 ml mleka,
    1 jajko,
    80 g masła
    duża szczypta soli,
    łyżeczka cukru,

    100 g masła,
    3-4 ząbki czosnku,
    pół małej cebuli,
    koperek
    sól, pieprz

    jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki czosnkowe z koperkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
    Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i delikatnie nacinamy w dwóch miejscach, aby później zrobić miejsce na masło. Odstawiamy na 15 minut.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i koperek drobno siekamy. Łączmy wraz z masłem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
    Tak przygotowane masło wkładamy do nacięć w bułkach.
    Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby miały ładny złocisty kolor.

    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować