Bułki czosnkowe z koperkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i delikatnie nacinamy w dwóch miejscach, aby później zrobić miejsce na masło. Odstawiamy na 15 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i koperek drobno siekamy. Łączmy wraz z masłem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Tak przygotowane masło wkładamy do nacięć w bułkach.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby miały ładny złocisty kolor.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut.
Komentarze