Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

5 (165 ocen)

Idealnie miękkie, cudownie pachnące, z delikatnym posmakiem czosnku i szczypiorku. A przede wszystkim bardzo proste do zrobienia :-)

Składniki:

  • ok 3 szklanki mąki
    3 duże łyżki śmietany
    1/2 szklanki ciepłej wody
    duża łyżka miękkiego masła
    łyżka oleju
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    15g drożdży
    jajko
    pęczek szczypiorku
    3-4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

    Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.
  • 3. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.

    Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.

    Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.

    Pieczemy w temp 200st około 20 minut.

    Smacznego :-)

Porady

Bułeczki warto uformować na noc, włożyć do lodówki na blaszce a rano je tylko wyjąć, ocieplić i upiec :) to będzie mistrzowskie śniadanie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować