• 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne danie kuchni gruzińskiej. ;)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g dowolnych kawałków kurczaka
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka soli
    duża szczypta pieprzu, mięty, bazylii, nasion kolendry, majeranku
    4 łyżki oleju

    Sos:

    1 biała cebula
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    szklanka śmietany 18%
    szklanka mleka
    sól, pieprz do smaku
    pęczek natki pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Czkmeruli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (u nas piersi) kroimy na mniejsze kotleciki, nacieramy i marynujemy przez całą noc. Następnie dolewamy olej, mieszamy i układamy na płaskiej blaszce. Pieczemy w 180 stopniach do złotego koloru.

    Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, smażymy drobno posiekaną cebulkę.

    Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Dodajemy śmietanę, mleko i mieszamy. Wkładamy upieczone mięso i dusimy dziesięć minut. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki lub kolendrą.

    Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub gruzińskim pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować