Czerwona kapusta w śmietanie

4.5 (187 ocen)

Ciepła sałatka z czerwonej kapusty przygotowana w dość nietypowy sposób.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (pozbawiona głąba - 500 g)
    1 jabłko ze skórką, pozbawione gniazda nasiennego (150 g)
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek śmietany 18%
    1 szklanka wody
    3 łyżki margaryny
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    2 łyżki oregano
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Czerwona kapusta w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta w śmietanie 1. Czosnek posiekać - smażyć chwilę na margarynie razem z papryką słodką.
  • Czerwona kapusta w śmietanie 2. Kapustę poszatkować i dodać do czosnku. Całość zalać wodą, dodać kwasek cytrynowy i cukier. Dusić pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę jabłko, oregano i śmietanę - dusić pod przykryciem jeszcze 10 min.
  • Czerwona kapusta w śmietanie 3. Następnie kapustę oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Całość przyprawić solą i pieprzem.
    Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować