Czekolodowo-truskawkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno dodajac pod koniec ubijania cukier i cukier waniliowy ,nastepnie wlać żółtka i delikatnie wymieszać . Mąkę przesiać wymieszać z kakao i budyniem czekoladowym wlać do masy jajecznej i delikatnie łyżką przemieszać do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę wsadzić do piekanika i piec w 190 *c około 15 minut.Wyjać gotowe ciasto ułożyć na wilgotnej sciereczce i zawinąć w rulon zostawić do ostygnięcia.
2.Krem: Śmietanę kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem waniliowym,żelatynę rozpuscić w minimalnej ilości gorącej wody.twarożek wymieszać z cukrem pudrem i dodać do ubitej śmietanki razem z przstudzoną żelatyną i wymieszać.
3. Przełożenie: Roladę odwinąć ze ściereczki posmarować dwie trzecie masy śmietanowej rozłożyć owoce i zawinać roladę. Posmarować po wierzchu kremem obsypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby stężała,wtedy będzie łądnie się kroić.
Komentarze