Czekoladowy tort Super-Bohatera

0 (0 ocen)

Ten tort upiekłam na 5 urodziny mojego siostrzeńca, który uwielbia zabawę w Supermana

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA CZEKOLADOWA:
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 op. budyniu czekoladowego
    2 szkl. mleka
    250 g. margaryny
    kakao (do smaku)

    LUKIER DO OBŁOŻENIA TORTU:
    1 białko
    1 szkl. cukru pudru
    sok z cytryny
    barwniki spożywcze (niebieski, czerwony, żółty)

    DODATKOWO:
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowy tort super-bohatera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pisanie czekoladą 1. DEKORACJA:
    Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kilka łyżek wrzącej wody.

    Drukujemy z internetu szablon wzoru, jaki chcemy wykonać. Kartkę z wydrukiem wkładamy do koszulki biurowej.
    Za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego wyciskamy płynną czekoladę na folię i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • biszkopt z warstwą roztopionej czekolady 2. BISZKOPT:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy ok 25-30 min w 160 st. C

    Należy upiec 2 takie biszkopty i przekroić je na pół.
    Jeden blat smarujemy roztopioną czekoladą pozostałą z wykonywania dekoracji tortu.

    Pozostałe dwa biszkopty można skropić kawą.
  • 3. MASA CZEKOLADOWA:
    Mleko zagotowujemy z cukrem.
    Do pół szkl. mleka dodajemy budyń i mąkę. Mieszamy i łączymy z żółtkami ubitymi z cukrem waniliowym.
    Gotujemy budyń.
    Zimny budyń miksujemy z margaryną. Dodajemy kakao (ok. 2 łyżki)
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    biszkopt - 1/2 masy - biszkopt z warstwą czekolady - 1/2 masy - biszkopt
  • 5. LUKIER DO DEKORACJI:
    białko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.
    Rozdzielamy do trzech miseczek, dodając do każdej części odpowiedni barwnik.
    Obsmarowujemy cały tort niebieską częścią lukru. Następnie delikatnie nożem podważamy czekoladowy wzór z koszulki i przekładamy na tort. Przestrzenie z wzoru wypełniamy lukrem o odpowiednim kolorze za pomocą szprycy.

Porady

1. zamiast rękawa cukierniczego można użyć woreczka foliowego z odciętym rogiem. 2. Szablon z czekoladowym napisem powinien być twardy, prosto z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować