Czekoladowy krem z ciecierzycy

4.5 (185 ocen)

Krem smakuje SUPER! Zdrowe smarowidło na słodko- taki przepis trzeba wypróbować!!!!!Bułka z masłem i takim kremem na śniadanie to zdrowy i pyszny początek dnia. Moje dzieci uwielbiają ten krem:). A to jest najlepszy dowód, że ciecierzyca może być lubiana przez najmłodszych! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na dwa słoiczki:
    • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy,
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
    • 2 łyżki kakao dobrzej jakości,
    • ¾ szklanki daktyli suszonych,
    • szczypta cynamonu,
    • cukier trzcinowy do smaku (1-2 łyżki),
    • ewentualnie 3-4 łyżki mleka,
    • 1/3 łyżeczki soli,
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy

Czekoladowy krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona ciecierzyca 1. Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • miksowanie z dodatkiem daktyli 2. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody. Tak przygotowaną przekładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy do niej daktyle i całość miksujemy.
  • rozpuszczona czekolada 3. Między czasie czekoladę rozpuszczamy.
  • dodanie dodatków 4. Do wstępnie zmiksowanej ciecierzycy dodajemy rozpuszczoną, ciepła czekoladę, cukier, cynamon oraz kakao.
  • miksowanie na gładki krem 5. Całość ponownie miksujemy około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość w trakcie miksowania dolewamy lub nie mleko.
    Krem czekoladowy przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Krem można wykorzystać także do naleśników, deserów, omletu, ciast!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować