Pyszne i szybkie ciasto, doskonałe na każde okazje. Wymyśliłam je, kiedy znajoma poprosiła mnie o ciasto wiśniowe, ale z kremem czekoladowym zamiast adwokatowego, który był w oryginalnym przepisie.
Czekoladowo-wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ubitej masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st. Wystudzić, zdjąć papier i przekroić.
2.Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Czekoladę połamać na kostki, dodać do mleka, powoli rozpuszczać na niewielkim ogniu, pod koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, przestudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder, żelatynę, następnie masę czekoladową oraz likier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednolitą masę. Wiśnie osączyć z soku, dodać do masy i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt.
3.Polewa: Wszystkie składniki na polewę dać do garnka i rozpuścić na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić. Wylać na wierzch ciasta.
Komentarze