Czekoladowo-wiśniowa fantazja

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i szybkie ciasto, doskonałe na każde okazje. Wymyśliłam je, kiedy znajoma poprosiła mnie o ciasto wiśniowe, ale z kremem czekoladowym zamiast adwokatowego, który był w oryginalnym przepisie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek, 5 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki gorzkiego kakao
    Krem: 500 ml śmietany kremówki, 1 czekolada gorzka 70%, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego, 1 słoik wiśni drylowanych
    Polewa: 1/2 kostki margaryny, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki mleka, 1,5 łyżki gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Likiery

Czekoladowo-wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ubitej masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st. Wystudzić, zdjąć papier i przekroić.
  • 2. Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Czekoladę połamać na kostki, dodać do mleka, powoli rozpuszczać na niewielkim ogniu, pod koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, przestudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder, żelatynę, następnie masę czekoladową oraz likier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednolitą masę. Wiśnie osączyć z soku, dodać do masy i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt.
  • 3. Polewa: Wszystkie składniki na polewę dać do garnka i rozpuścić na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić. Wylać na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czekolada Likier Mleko Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować