Makaronowa zapiekanka Śmieciucha

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i pożywna zapiekanka z tego, co akurat było w lodówce i spiżarni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg makaronu kokardki, 1 papryka czerwona, 1 puszka kukurydzy, 30dag pieczarek, 1 cebula, 30dag boczku wędzonego, 250ml śmietanki 18% do zup i sosów, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, olej, 250g sera żółtego w plastrach

Makaronowa zapiekanka śmieciucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pieczarki obrać, pokroić w paski i podsmażyć z cebulą posiekaną w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z papryką. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystko mieszamy razem w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Sos: majonez, śmietanę i śmietankę mieszamy. Dodajemy zioła prowansalskie do smaku. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy. Wylewamy na makaron. Na wierch kładziemy ser żółty.
    Zapiekamy ok. 30min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy