Czekoladowo-migdałowe kulki z likierem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle smaczne, szybkie w przygotowaniu co nieco do kawy

  • 60 min

Składniki:

  • ( 12 kulek)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    15 dag mocno pokruszonych migdałów
    10 suszonych śliwek węgierek
    ok. 1/3 kubeczka małej( 200g) śmietanki 30%
    2-3 łyżki likieru czekoladowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Likiery

Czekoladowo-migdałowe kulki z likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sparz migdały, obierz ze skórki
    2. Podsusz obrane migdały w piekarniku
    3. Odłóż kilkanaście sztuk do zmielenia, resztę pokrusz bardzo drobno
    4. Śliwki suszone posiekaj i zmieszaj z likierem czekoladowym
    5. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką
    6. Do czekolady dodaj pokruszone migdały oraz śliwki i dobrze rozmieszaj
    7. Uformuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego
    8. Obtocz każdą kulkę w zmielonych migdałach
    9. Odstaw kulki na kilka godzin do lodówki, aby kulki stężały

Porady

W przepisie podałam proporcje na 12 kulek .Można wykonać z podwójnej porcji składników odpowiednio większą ilość kulek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować