Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok 200 g kakaowych herbatników,
3 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 galaretki brzoskwiniowe,
3 łyżeczki cukru,
200 g masła,
masa krówkowa kakaowa 460g,
6 łyżek wiórek kokosowych
Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil.
Masę studzimy.
2.W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
3.Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia się składników.
Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na których rozsarowujemy masę krówkową i posypujemy wiórkami.
Wkładamy do lodówki na noc, aby masa dobrze stężała, a herbarniki zmiękły.
Komentarze