Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

4.5 (185 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 200 g kakaowych herbatników,
    3 szklanki mleka,
    2 budynie waniliowe bez cukru,
    2 galaretki brzoskwiniowe,
    3 łyżeczki cukru,
    200 g masła,
    masa krówkowa kakaowa 460g,
    6 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem Ciasto

Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil.
    Masę studzimy.
  • 2. W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
  • 3. Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia się składników.

    Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na których rozsarowujemy masę krówkową i posypujemy wiórkami.
    Wkładamy do lodówki na noc, aby masa dobrze stężała, a herbarniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Wiórki kokosowe Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować