Czekoladowe muffinki z buraczkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mocno czekoladowe muffinki z ciekawym dodatkiem jakim są czerwone buraczki ćwikłowe. Ciasto z ich udziałem jest przepyszne, delikatne i wilgotne. Uwieńczone kremem czekoladowym z nutą kardamonu, to coś dla miłośników czekoladowych słodkości.

Składniki:

  • CZEKOLADOWY MUFFINKI:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    100 g czekolady gorzkiej 70%
    150 g masła
    1 łyżka octu winnego
    300 g ugotowanych czerwonych buraczków
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    KREM CZEKOLADOWY:

    100 g czekolady gorzkiej 70%
    1 1/2 szklanki kremówki
    1/2 łyżeczki kardamonu
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    płatki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe muffinki z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fmhqxc 1. Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z octem.
    Czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną lub w garnku na bardzo małym płomieniu. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    Jajka ucierać z cukrem do białości, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Stale ucierając wlewać po trochę rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować na jednolitą, czekoladową masę. Dodać starte buraczki i wymieszać.
  • image-1ligt3o 2. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem połączyć mikserem. Ciasto zrobi się różowe i mogą być widoczne kawałki buraczków. Nalewać do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki prawie do pełna, gdyż ciasto wyrośnie z górką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.
  • image-28ba0fn 3. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku. Wsypać kardamon, cukier i zalać szklanką kremówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
    Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Wystudzić, kontrolując gęstość. Pozostałe 1/2 szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowy krem. Kiedy będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować